24 Aralık 2013 Salı

Hepatit C Nedir ve Nasıl Korunurum?

hepatit-c-virusu

Hepatit-C Virüsü Nedir?

Hepatit, karaciğer dokusunun intihabı hastalığıdır. Hepatitlerin pek çok süregelen nedeni vardır. Bunların en başında gelen nedeni virüslerdir. Hepatitlerin bazıları, etkeni olan virüslere göre ayrılır.
Bunlar; 
- Hepatit A 
- Hepatit B 
- Hepatit C 
- Hepatit D 
- Hepatit E 
olarak 5 farklı şekilde adlandırılmıştır.
Sarılık kandaki bilirubin düzeyinin atması sonucunda deri ve mukozaların sarı renk alması durumudur. Sarılığın ana nedenlerinden biri hepatitilerdir ve bulaşıcı sarılık denildiğinde ise aklımıza viral hepatitler gelmelidir.
Hepatit A virüsünün neden olduğu sarılığı yaşamış ve geçirmiş kişiler
tam iyileşmenin sağlanmasından 24 ay geçtikten sonra kan vermeleri uygun görülmektedir. Ancak, bireyin hangi sarılık geçirdiği öyküsünün olduğu hekim ile yapılacak görüşme ile kan verip vermeyeceği kararı verilmelidir.

Hepatit C

hepatitten-nasil-korunurum

Hepatit C virüsünün (HCV) yol açtığı bir hastalık olarak açıklanmıştır.
Peki bu bireylere nasıl bulaşır?
Kan yolu, HCV pozitif anneden gebelikte veya doğum sırasında bebeğe, cinsel ilişki, diş fırçası, traş bıçağı ve küpe gibi kişisel olması gereken eşyaların paylaşılması ve kuaförlerde sterilize edilmemiş manikür pedikür aletlerinin kullanılması ile de bulaşma işlemi gerçekleşmektedir. Yukarıda belirtilen en genel bulaşma riskleridir.
Bulaştıktan sonra ne olur?
Bulaşan virüs kan dolaşımına girdikten sonra ilerler ve karaciğere geldiğinde karaciğer organının hücrelerine girer ve büyük bir hızla üremeye başlar. Bildiğiniz üzere virüsler çok hızlı ürerler. Daha sonra hastalıklı hücre içinde oluşan yeni virüsler kana tekrar karışır ve diğer karaciğer hücreleri ile temas kurarak bu hücrelerin içine girerler ve hastalığı bu hücreler de kapmış olur. Böylelikle kısa bir süre içerisinde hastalık tüm karaciğer hücrelerine yayılıncaya kadar devam eder ve sonunda tüm karaciğer hücreleri hastalanmış olur. 
Ek bir bilgi vermek gerekirse HCV virüsü taşıyan bireyler kesinlikle kan bağışı yapmamalıdır!!!

Hepatit'den Nasıl Korunulur?

  • Kişisel eşyalarımızı kimse ile paylaşmamalı ve başkalarınında kişisel eşyalarını kullanmamalıyız. (Tırnak Makası, Küpe, Traş Bıçağı vb..)
  • Korunmasız olarak cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Akupunktur ve sünnet gibi işlemlerin mümkün olduğunca profesyonel kişiler ya da sağlık kuruluşlarında yapılması tercih edilmelidir.
  • Bulaşma riski olan yerleri kesinlikle sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
  • Steril edilmemiş cerrahi ve diş hekimi aletleri ve aynı zamanda kuaförlerde bulunan manikür ve pedikür aletleri kullanılmamalıdır.
  • Çok partnerli ve uyuşturucu kullananlar ile cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır.
Sağlığımız değerlidir. Bu yüzden bu hastalığa sahip olsak da başkalarına bulaşmaması için de dikkat edelim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...