22 Mart 2015 Pazar

Rüzgar Enerjisinin Çevreye Verdiği Zararlar

ruzgar-tribunlerinin-zararlari

Rüzgar Güllerinin Çevreye Verdiği Zararlar

Rüzgar enerjisi ve rüzgar gülleri her ne kadar tüm dünya tarafından desteklenen bir enerji kazanma yöntemi olsa da, rüzgar enerjisi için kullanılan rüzgar güllerinin de çevreye pek çok farklı yönden zararı bulunmaktadır. Enerji çeşidi olarak zarar verme noktasında diğer enerji yöntemlerine göre daha uygun olmasının yanında çözümlenmesi gereken bazı noktaları bulunmaktadır. 
Rüzgar enerjisinin en belirgin ve en iyi özelliklerinden biri enerji oluşturma aşamasında diğer enerji türlerine göre hiç su israfı yaşatmamasıdır. Diğer enerji türlerinden enerji üretmek için su harcanması gerektiğinden, rüzgar enerjisini diğer enerji türlerinden ayıran en önemli özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel olarak rüzgar enerjisine bu kadar önem verilmesinin neden yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışması ve doğaya en az zarar veren enerji türü olmasıdır. Ancak her enerji türü gibi rüzgar enerjisinin de çevreye belli başlı zararlar oluşturmaktadır
ruzgar-enerjisi-zararlari

Rüzgar Tribünlerinin Çevreye Verdiği Zararlar

- Rüzgar enerjisi kurulumu için çok büyük bir alana ihtiyaç vardır. 
Bu alanında yerleşim yerlerinden uzak bir yerde kurulması gerektiğinden, dağlık alanlara kurularak ormanlara zarar verebilmektedir.
- Genellikle ormanlık alanlara kurulduğundan ve yıldırım düşmelerinde parçalanıp yangın çıkarma risklerine sahiptir.
- Kış aylarında kanatlarında oluşan buzlanmalar ve bu buz parçalarının fırlaması ile canlı hayatlarını riske atmaktadır.
- Bulunduğu bölgede rüzgarı kestiğinden ve farklı alanlara dağıttığından, mekanik etkilere neden olur ve birkaç derecelik sıcaklık değişimleri yaratarak doğallığı bozmaktadır.
- Yine rüzgar alanlarında kurulmasından ve kuşların göç yollarının üzerine inşa edilmelerinden dolayı, göç eden kuş gruplarına zararlar vermektedir.
- Özellikle çevrelerindeki uçan böceklere zarar vermektedir. Rüzgar akımlarının önüne geçtiğinden ve dağıttığından özellikle arılara büyük zararlar vermektedir.
- Rüzgar ile gelen polenlerin gitmesi gereken alanların önüne geçerek tozlaşmayı zorlaştırmaktadır.
- Bulunduğu bölgede 2 km - 3 km alanda radyo ve televizyon sinyallerini bozmaktadır.
- Rüzgar tribünlerinin bilim adamları tarafından açıklanan ve dikkat edilmesi gereken en büyük zararı insan sağlığına verdiği zararlar olarak görülmüştür. Bu zararlar 80 metreyi bulan kanatların insan duyma eşiğinin altında yaydığı seslerdir. Bu sesler insanlar üzerinde ileriki yıllarda doğuracağı hastalıklar büyük sorunların habercisi olarak görülmektedir. Bu zararlar, uyku bozukluğu, baş ağrıları, kulak çınlaması, sersemlik hissi, baş dönmeleri, konsantrasyon ve hafıza bozuklukları gibi daha birçok yan etkilerinin olacağı söylenmektedir.

Umarız bu sonuçları görmeyiz. Ancak yetkililerin RES'leri daha uygun yerlere kurulması için daha iyi çalışmalı ve yan etkileri ve vereceği zararları minimize edecek çalışmalara da ağırlık vermeleri gerekmektedir.

Sosyal Sorunlu Değil Sosyal Sorumlu Kalın

1 yorum :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...